桜道明寺 ・ Sakura dōmyōji

Japanilaisuuteen liittyy voimakas sesonkien mukana eläminen. Jokaiseen vuodenaikaan liittyvät tietyt jutut, joita ei välttämättä löydä lainkaan sesongin ulkopuolella. Sesongin aikana niiltä taas ei voi mitenkään välttyä. 100 jenin kauppojen hyllyt pursuavat esimerkiksi syksyllä halloweeniin liittyvää tavaraa, joka sitten heti marraskuun alussa on vaihtunut jouluteemaan. Kahvilat mainostavat keväisin kadunvarsilla kirsikankukka-lattea ja leipomoista saa kirsikankukalla maustettuja leivoksia. Eräs nuudeliketju tarjoaa kasvisraamenia aina maaliskuun puolivälistä rajoitetun ajan (kevään kunniaksi?).



Yksi rakastetuimmista sesongeista on varmasti kirsikankukinta. Kirsikankukat koristavat kaikkia mainoksia, kahviloista saa sakura lattea, mutta ennen kaikkea wagashipuodeissa on kauniita japanilaisia makeisia, kuten sakura mochi. Tokion seudun eli Kanton alueen sakura mochi on vaaleanpunainen riisijauhosta tehty ohukainen, jonka väliin tulee ankoa eli azukipaputahnaa. Ohukaisen ympärille kääritään vielä säilötty kirsikanlehti, joka kuuluu myös syödä. Itse asiassa se muodostaa hyvän vastaparin muuten todella makealle kokonaisuudelle. Kansain alueen (eli Kioton seudun) sakura mochi (jota mys sakura dōmyōjiksi kutsutaan) on makeasta mochikome-riisistä tehty pallero, jonka sisällä on ankoa, ja myös tämän ympärille on kääritty kirsikanlehti. Japanissa käytetään mochikomen sijaan siitä tehtyä dōmyōji-ko nimistä riisijauhoa, joka koostuu esikypsennetystä ja sitten kuivatusta mochikome-riisin paloista.



Toin Japanista mukanani säilöttyjä kirsikanlehtiä ja -kukintoja, joista sitten tein kauden wagasheja keväällä 2013. Perinteisesti väliin kai kuuluisi laittaa koshi-ania (eli sileää paputahnaa), mutta pidän enemmän karkeammasta paputahnasta, joten laitoin osaan myös tsubu-ania.

Wagashi Maniac on tehnyt niin hyvät ohjeet, että tällä kertaa taisin seurata ohjetta lähes kirjaimelleen. Tein omistani muistaakseni kuitenkin hiukan pienempiä. Mikäli joku varta vasten toivoo ohjeen suomentamista, saatan siihen ryhtyä, mutta muuten laiskottelen ;)








Follow Kitchenfoxtales via Instagram, Pinterest and Facebook to not miss a post!

Comments

Popular Posts