Car Bomb Cupcakes



Vaikkei työ aina olisikaan niin mukavaa (heh), mukavien ihmisten parissa on aina kiva tehdä hommia (vaikka suurin osa työstäni onkin vallan toisten ihmisten kuin työkaverieni parissa tehtävää). Moni kollegoistani on ikävä kyllä juuri nyt siirtymässä muualle tai jo siirtynytkin. Vietimme viime lauantaina läksiäisiä nyyttärimeiningillä. Olin jo huomattavasti aiemmin löytänyt kuppikakkureseptin, johon tulee peräti kolmea eri irkkujuomaa, ja nyt olikin sopiva hetki päästä kokeilemaan sitä. Ohje perustuu Irish Car Bomb-nimiseen cocktailiin. Drinkkiä en ole vielä kokeillut, mutta ainakin kuppikakkujen muodossa näiden kolmen irkkujuoman yhdistelmä toimii :)


Kyseisessä drinkissä shottilasiin kaadetun Baileysin päälle lisätään vielä Jameson-viskiä ja shottilasi sitten pudotetaan tuoppiin, jossa on täytetty Guinnessillä. Juoma kannattanee juoda nopeasti, sillä kaikissa ohjeissa sen varoitetaan juoksettuvan herkästi... Onneksi kuppikakkujen suhteen ei ole samaa ongelmaa :D Alkuperäisresepti on valtava (amerikkalaiseen tyyliin), joten päädyin tekemään siitä vain 2/3 ja siltikin erästä valmistui valtavasti vietävää nyyttäreihimme. Tähän postaukseen muokkaan reseptiä vielä pienemmäksi, niin mittasuhteet ovat suomalaisittain hieman järkevämmät. Ja ei kannata  edes aloittaa laskea kaloreita ;)


Irish Car Bomb Cupcakes (10 kpl)

(alkuperäisresepti Smitten Kitchen ja Brown Eyed Baker)

Kuppikakut
1 dl stoutia, mielellään irlantilaista (esim. Guinness)
100 g voita, sulatettuna
0,75 dl kaakaojauhetta (esim. van Houten)
2 dl vehnäjauhoa
2 dl hienoa sokeria
½ tl ruokasoodaa
1 pieni kananmuna
0.5 dl ranskankermaa tai kermaa

Viskitryffelitäyte
100 g tummaa suklaata (käytin Lidlin tummaa kermasuklaata)
0.75 dl kuohukermaa
1 rkl (suolatonta) voita
1-2 rkl (irlantilaista) viskiä (esim. Jameson)

Kuorrute
100 g suolatonta voita, huoneenlämpöisenä
2.5 dl tomusokeria
3 rkl kermalikööriä, esim. Baileys

1. Viskitryffeli: Pilko suklaa hienoksi ja laita se kulhoon. Kaada päälle viski. Lämmitä kerma ja voi kattilassa lähes kiehuvaksi ja kaada se suklaan päälle. Anna seistä noin minuutin ja sitten sekoit, kunnes suklaa on sulanut ja seos on tasaista. Anna tryffeliseoksen jäähtyä, kunnes se on riittävän kiinteää pursotettavaksi.

2. Kuppikakut: Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Valmistele muffinimuotit, -pellit yms voitelemalla tai laita koloihin paperiset muffinikupit. Sekoita kaakaojauhe sulatettuun voihin ja anna jäähtyä hetki. Sekoita kananmuna ja ranskankerma, lisää sokeri. Sekoita ruokasooda vehnäjauhoihin ja lisää jauhot ja olut vuorotellen kananmunaseokseen. Sekoita lopuksi taikinaan kaakao-voiseos. Kaada seos muffinikoloihin ja paista uunin keskitasolla noin 22-25 min tai kunnes kakkun upotettuun tikkuun ei enää tartu taikinaa.

3. Pursota viskitryffeli kuppikakkujen sisälle, kun ne ovat vielä hieman lämpöisiä. Riittää että työnnät pursotuskärjen kuppikakun kannesta läpi, sillä tryffeli mahtuu hyvin kakun sisälle, ilman että erikseen tarvitsee leikata koloa.

4. Kuorrute: Vispaa sähkövatkaimella voita joitakin minuutteja, kunnes siitä tulee pehmeää vaahtoa. Lisää tomusokeri pienissä osissa, kääntele se ensin voin sekaan ja vasta sitten vatkaa kovemmalla nopeudella, ettei tomusokeri pölise turhaan. Lisää lopuksi Baileys varovasti sekoittaen ja vatkaa, kunnes kuorrute on vaaleaa ja ilmavaa.

5. Kun kuppikakut ovat jäähtyneet, kuorruta ne joko pursottamalla tai levittämällä Baileys-kuorrute niiden päälle. Koristele haluamallasi tavalla. Itse ripottelin strösseliä päälle, mutta voisin hyvin nähdä näitä tarjottavan esim.  St.Patrickin päivän tienoilla apilateemalla koristeltuna tai vihreällä kuorrutteella.

P.S. Totally off-topic: Miksi musta tuntuu tyhmältä kirjoittaa suomea?

Irkkukuorrute kelpaa walesilaisellekin :D



Follow Kitchenfoxtales via Instagram, Pinterest and Facebook to not miss a post!

Comments

Popular Posts